Lähdimme aikaisin auringon noustessa maanantaiaamuna kohti
El Tambon pientä kaupunkia pohjois-Ecuadorissa. Kaikkihan te tiedätte monelta
aurinko nousee päiväntasaajalla. Vierailu Kiwa-sipsien tuotantolinjalla oli
loistava, mutta nyt on aika suunnata kohti raaka-aineiden alkulähteitä. Reittimme
kulkee pitkin legendaarista PanAmericana valtatietä, josta avautuu suorastaan
eeppiset näkymät ympäröivään maastoon.
Matkalla ohitamme myös kuuluisan Otavalon intiaanialueen
keskuksen ennen kuin saavumme Ibarran kaupunkiin, josta nappaamme kyytiin Kiwan
uuden raaka-aine- ja sadonkorjuuspesialistin, Williamin, joka opiskeli
maataloutta Ibarran teknisessä yliopistossa (University Technical of North).
William tekee tarkkaa laadunvalvontaa ja vierailee kaikilla tuottajatiloilla
joka toinen viikko. Williamin titteli on vastata vihannesten täydellisestä
laadusta ennen sadonkorjuuta ja toimitusta jatkojalostettavaksi
Kiwa-tuotteiksi. Kriittisiä tekijöitä ovat kosteus, koko, maku sekä tietenkin
tuholaiset.
Matkamme kiemurtelee ylös alas ja välillä on 10 astetta
lämmintä ja tovin päästä 25. Kuivaa, kosteaa, kaikenlaista lyhyellä matkalla.
Täältä Quitosta pohjoiseen sijaitsee laaksossa asuu paljon tummaihoisia ihmisiä, ja
täältä tulee itse asiassa suurin osa Ecuadorin jalkapallomaajoukkueesta. Yritän
tiedustella syytä laakson asutukseen, koska täällä asuu kaikenkarvaista jengiä
kokonaisuudessaan ja käy ilmi, että kolonialismin aikana kun Espanjalaiset
kuljettivat orjia afrikasta, osa laivoista haaksirikkoutui ja orjia pääsi
pakenemaan ja he jäivät myöhemmin asuttamaan tiettyjä alueita
pohjois-Ecuadorissa.
Jalkapallosta puheen ollen katsoimme sunnuntaina Ecuadorin
avauspelin mm-kisoissa Sveitsiä vastaan – Tuli niin suomalainen olo kun oltiin
ensin johdossa ja sitten vastustaja tasoittaa ja tyyliin viimeisellä sekunnilla
menee ohi. Noh, kisakatsomossa oli ainakin hyvä meno päällä. Ecuadorin
pelipaita myös hankittu tulevaisuuden lukuisia pelejä silmällä pitäen J
Matkalla törmättiin myös lukuisiin kvinoaviljelmiin, hienoja peltoja!
Taas meinasi lipsahtaa asiasta sivuun, mutta Kiwa-sipsejä on
muutamaa erilaista, eli punajuurta, bataattia, keittobanaania, maniokkia,
alkuperäisperunaa sekä palsternakkaa. Nyt olemme siis matkalla kohti
palsternakkaviljelmää pohjoisessa.
Palsternakka, tämä porkkanan lähisukulainen tarvitsee
olosuhteista vähän riippuen noin 8-9 kuukautta kypsyäkseen valmiiksi täällä El
Tambon seudulla. Palsternakka ei kasva kovin lämpimässä, mutta täällä vuorilla
on riittävän viileää myös tälle juurekselle. Palsternakkaa voi
tarkkasilmäisimmät viherpeukalot löytää myös suomesta.
Juuri ennen kuin saavuimme perille, tapasimme yhden
viljelijöistä, joka köpötteli hevosella vastaan. Hän neuvoi meitä syömään
jotain keltaisia marjoja, jotka olivat juuri parhaimmillaan. En ollut
tuollaista marjaa nähnyt, mutta muistutti maultaan melko pitkälti vadelmaa, eli
huippuhyvää siis.
En tiedä aiheuttivatko marjat sitten seuraavan episodin ihan
muutaman minuutin päästä kun olimme saapumassa talolle ja Paula onnistui
ajamaan Nissan Patrolin eturenkaan ojaan. Tovin ihmettelyn jälkeen tästä
kuitenkin selvittiin ja auto saatiin kaivettua takaisin tielle ja pääsimme
vihdoin neljän tunnin ajon ja muiden sekoilujen jälkeen määränpäähän.
Tiloilla missä vierailemme, palsternakkatuotanto on yhteensä
noin 2000 kiloa/kk. Alueen viljelijät ovat perustaneet pienen yhteisyrityksen
Kiwaa varten, joka on heidän ensimmäinen säännöllisesti ostava asiakkaansa,
vaikka näitä peltoja osa viljelijöistä on kyntänyt jo 40 vuotta. Tiloilla
kasvatetaan avokadoa, alueelle ominaisia papuja sekä anista ja ihan huikeeta
puu-tomaattia, meikäläiselle täysin uusi tuttavuus.
Juuresten viljelyn täydellinen onnistuminen vaatii opettelua
ja kärsivällisyyttä. Tätä varten William on nimenomaan palkattu, eli hän tekee
yhteistyötä viljelijöiden kanssa, jotta he saisivat laadullisesti parasta
mahdollista lopputuotetta. Näiden viljelijöiden kanssa Kiwa on tehnyt pitkät
sopimukset, jotta he voivat yhdessä löytää täydellisimmän mahdollisen juureksen
juuri tähän käyttöön soveltuvaksi. Juuri edellisviikolla yksi erä jouduttiin
hylkäämään, koska se oli vanhentunut liikaa, eli ollut vähän reilu viikon liian
pitkään maassa (viljelijät menevät nyt torille myymään ne pois). Tuntuu
uskomattomalta, että tämä on näin tarkkaa hommaa, mutta pitkässä juoksussa
pienet asiat ratkaisevat ja maku saattaa muuttua kovin paljon lopputuotetta
silmällä pitäen. Juuri tämän takia Kiwa haluaa tehdä yhteistyötä viljelijöiden
kanssa pitkillä sopimuksilla, koska raaka-aineilla totta vie on väliä!
Näillä viljelyksillä ei paljoa koneellista apuvoimaa
käytetä, paitsi kyntövaiheessa. Pellot kynnetään 5 kertaa edestakaisin, jonka
jälkeen kaikki muu tehdään käsin. Normaali työpäivä maaseudulla on täällä
päivän valoisa aika, eli noin 12 tuntia. Näin se taitaa mennä lähes kaikkialla
maailmassa, että maaseudulla tehdään koko päivä jotain hommia.
Tänään opin paljon, ja oli mielettömän upeaa nähdä näiden
ihmisten rakkaus tätä paikkaa kohti ja kuten yksi viljelijöistä (isabel) sanoi
kun kysyin miten hän tykkää elämästään täällä: ”olen syntynyt tänne ja tänne
tulen myös kuolemaan”. Runollista.
Täältä ei paljoa pois tarvitse kuulemma lähteä:
Käyvät kerran kuukaudessa kaupasta hakemassa riisiä ja
sokeria. Aika lailla kaikki muu tulee joko itseltä tai vaihdettuna naapureiden
kanssa. Saimme siinä päivän aikana myös
pientä välipalaa, joka oli paistettua maissia, avokadoa ja legendaarisen
superhyvää puutomaattimehua.
Muutaman tunnin oleilun jälkeen lähdemme takaisin kohti
Quitoa ja hetken verran kun luulin jo, että pääsemme hyvää vauhtia etenemään
niin eiköhän tie ole suljettu jonkin hiekkalouhoksen kohdalla. Siinä sitten
ollaan jokunen hetki kunnes lähdettiin kiertoreittiä kotiin ja kyllähän siinä
päivälle tulikin sitten mittaa noin 14 tuntia. Jokainen tunti sen arvoinen!
Seuraavaksi tuleekin tapahtumaan sitten jotain vielä
erikoisempaa: Nyt olemme juuri lähdössä tutustumaan alkuperäisperunan
viljelijöihin ja viljelyyn. Niitä ei kovin monesta paikkaa löydykään. Sinne
vuorille meinaamme jäädä sitten yöksi alkuperäiskansan luokse. Tsiigataan parin
päivän päästä miten meidän kävi. Ciao!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti